Intelligent ERP baner vejen for individuel produktion

Nye, intelligente ERP-systemer gør det meget nemmere for industrivirksomheder at håndtere individuel produktion, som opfylder den enkelte kundes behov. Ved at lade ERP-systemet styre hele processen i Make to Order og Engineer to Order-strategierne, kan produktionsvirksomheder nu arbejde med ’Segment of One’ på tværs af hele organisationen, forklarer SAP-huset 2BM.

Er vores ERP-system gearet til at følge med kundernes behov, eller er det i virkeligheden bare konstrueret til det, vi selv er bedst til at producere?

Det er et spørgsmål, som stadig flere produktionsvirksomheder må stille sig selv, i takt med at digitaliseringen og nye intelligente ERP-systemer nu kan understøtte individuel produktion af specialløsninger og enkeltstykker til kunder med unikke ønsker.

Det forklarer Flemming Frost, Partner i SAP-huset 2BM. ”Det er ikke længere forbeholdt sneakers-fans, der selv designer på nettet, eller bilkøbere med en udstyrsliste i hånden at få produceret en sko eller bil specifikt til dem selv. I dag har mange virksomheder etableret intelligente processer lige fra digitaliseringen af kundens bestilling til selve produktionen på en fabrik et andet sted i verden. Mange produktionsvirksomheder er allerede klar til at opfylde B2C- og B2B-kunders specifikke behov ved at producere efter en Make to Order-strategi og ikke kun efter Make to Stock, men de færreste kan gå hele vejen og producere efter en Engineer to Order-strategi, hvor der skal ske helt nye tilpasninger af produkterne.”

En kort digital rejse mod Engineer to Order

2BM har derfor skabt det SAP-baserede produkt 2BM Manufacturing. Løsningen hjælper produktionsvirksomheder i mål med SAP på den digitale rejse mod Make to Order og Engineer to Order-processerne, der stiller særlige krav til virksomhedens ERP-system.

Og løsningen er tættere på, end mange eksisterende SAP-brugere måske er klar over.

”De færreste ved det, men nuværende ERP-systemer fra SAP rummer som standard allerede de funktionaliteter og processer, der skal til. Det handler bare om at udnytte SAP-systemet rigtigt. Meget af vores arbejde består derfor i at vise og forklare, hvordan SAP har tænkt best practice-processerne for Make to Order og Engineer to Order ind i systemet og aktivere dem hos vores kunder. Det gør også, at vi kan holde implementeringstiden for helt nye SAP-implementeringer nede på 6-9 måneder, hvilket er ganske unikt for en så omfangsrig løsning,” siger Flemming Frost.

”Det øger virksomhedens lønsomhed, at den ved, hvilke ordrer den tjener penge på, og hvor meget det drejer sig om,” siger Flemming Frost.

Se video: Minimér risiko med sikker og effektiv implementering

Den enkelte kundes behov skal opfyldes

Digitaliseringen og de forbedrede muligheder for at lave individuel produktion betyder også, at produktionsfolket nu kan omfavne og udnytte potentialet i et begreb som ’Segment of One’ og skræddersy produkter til en bestemt kunde på baggrund af kundens historik og præferencer. ”Det har længe været et fokusområde inden for salg og marketing at kombinere ’Segment of One’ med kunstig intelligens, så man kan målrette sin indsats over for den enkelte kunde. Vi kender det fra webshops, hvor vi som kunder bliver præsenteret for individuelle tilbud genereret ud fra vores tidligere adfærd på sitet. Dén tankegang vil nu forplante sig til produktionsafdelinger, som i kraft af virksomhedens intelligente ERP-system kan håndtere de tilpasninger og nye udviklinger, der skal til for at opfylde den enkelte kundes ønske.”

ERP-systemet styrer hele processen

Ifølge Flemming Frost er langt de fleste industrikunder, som 2BM rådgiver B2B-virksomheder, der dagligt møder efterspørgsel på specialprodukter og produktion af enkeltstykker.

Engineer to Order-processen udfordrer mange afdelinger i en produktionsvirksomhed, og hvis den skal forløbe intelligent og smertefrit, kræver det, at ERP-systemet er designet til det og integrerer med de systemer, der benyttes rundt omkring i organisationen.

”Når salgsafdelingen har solgt en løsning, der nu skal produceres i en speciel version, skal der involveres designere og ingeniører, der typisk arbejder med CAD/CAM-systemer, hvor den nye løsning skal skrues sammen. Senere bevæger projektet sig fra virksomhedens tegneværktøj til produktionssystemet, hvor fremstillingsprocessen skal planlægges og gennemføres. Hvilke komponenter har man allerede selv på hylden, hvilke komponenter skal hentes hjem fra en underleverandør, og hvilke særlige fremstillingsoperationer er knyttet til det individuelle produkt? ERP-systemet styrer hele processen og sørger også for, at underleverandøren modtager de nødvendige specifikationer,” siger Flemming Frost.

Læs mere: Intelligent ERP sætter udvikling og kunden i forgrunden

Økonomisk overblik øger lønsomhed

Ud over at styre den komplicerede produktionsproces hjælper det intelligente ERP-system virksomheden med at få økonomisk overblik over de mange salgsordrer på enkeltstykker.

Flemming Frost

Flemming Frost

COO, 2BM

 ”I mange andre ERP-systemer kan det være svært og meget tidskrævende at følge op og analysere, hvor meget der er tjent på en enkelt ordre, når den er helt speciel. Men når SAP-systemets potentiale for at styre produktionstilgange som Make to Order og Engineer to Order er aktiveret, kan man nemt se, hvad en ordre også har krævet af tid og udgifter på eksempelvis administration og design.”

Artikel er også offentliggjort i Jyllandsposten, 22/10/2021

Vil du vide mere om 2BM Manufacturing?

Kontakt os i dag! Giv os et kald på  35 55 55 75 eller send os en besked

35 55 55 75